Doa Harian

Himpunan doa dan zikir dari Al-Quran dan As-Sunnah, Doa-doa pilihan, Kelebihan berselawat, Kelebihan Tasbih, Tahmid, Tahlil dan Takbir, Bacaan doa tertentu, Istighfar dan taubat, Adab dan kebaikan.

Hukum bagi wanita yang ber'iddah

1. Haram meminang atau melamar wanita yang masih berada dalam 'iddah sama ada 'iddah talak yang boleh dirujuk atau 'iddah kematian suami. Bagi wanita yang berada dalam i'ddah yang boleh dirujuk pada hukumnya ia masih menjadi isteri orang.

2. Haram berkahwin dengan wanita yang masih berada dalam 'iddah, ini kerana hubungan dan ikatan perkahwinan itu masih belum putus sepenuhnya kerana waktu dan tempoh 'iddah belum berakhir. Sekiranya perkahwinan itu dilangsungkan juga, maka perkahwinan itu tidak sah dan terbatal. Demikian juga halnya dengan wanita yang berkahwin itu sedangkan ia masih menjadi isteri orang, maka wajib dipisahkan dari suami barunya itu.

Kewajipan ber'iddah bagi setiap wanita telah disyariatkan oleh agama bagi memelihara air mani suami supaya tidak bercampur dengan air mani lelaki lain demi menjaga nasab dan keturunannya. Setelah tempoh 'iddah berakhir, maka harus bagi sesiapa sahaja untuk mengahwini wanita tersebut.

3. Haram keluar rumah bagi wanita yang sedang ber'iddah. Bagi wanita yang kematian suami tidak dibolehkan keluar pada waktu malam kecuali pada perkara-perkara yang darurat tetapi tidak mengapa jika ia keluar pada waktu siang bagi menguruskan keperluannya kerana ia perlu keluar untuk mencari nafkah dirinya ataupun nafkah untuk tanggungannya jika mempunyai anak-anak.

4. Suami juga tidak boleh menghalau atau membenarkan isterinya keluar dari rumah selagi tempoh 'iddah belum berakhir. Tempat tinggal bagi wanita yang ber'iddah adalah di rumah suaminya sendiri dan ia tidak boleh keluar tanpa keizinan dari suaminya. Firman Allah, 'Wahai Nabi, apabila kamu (atau umatmu) hendak menceraikan isteri-isteri (kamu), maka ceraikanlah pada masa mereka dapat memulakan 'iddahnya. Dan hitunglah masa 'iddah itu (dengan betul) serta bertakwalah kepada Allah, Tuhan kamu. Janganlah kamu mengeluarkan mereka dari rumah-rumah kediamannya (sehingga selesai 'iddahnya) dan janganlah pula dibenarkan mereka keluar (dari rumah) kecuali mereka melakukan perbuatan keji yang nyata'. (At-Talak : 1)

<< Home

Biodata

Siapakah beliau?

Ali Jum'ah Picture

Syeikh Ali Goma'a adalah Mufti Besar Republik Arab Mesir. Beliau merupakan penguasa Sunni kedua tertinggi di Mesir selepas Syeikh Tantawi dan adalah salah seorang daripada ulama terkemuka di dunia. Sebelum dilantik menjadi Mufti, beliau adalah seorang profesor undang-undang di Universiti Al Azhar. Syeikh Ali bertanggungjawab mengendalikan Dar Al-Ifta' Al-Masriyyah, iaitu sebuah lembaga kajian hukum Islam yang terkemuka, di bawah Jabatan Kehakiman Mesir, yang mana bertanggungjawab untuk meluluskan peraturan-peraturan rasmi agama. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai beliau sila lawati AliGomaa.net.

Kenali tokoh ini:

Gambar Sheikh Jibril

Beliau adalah Syeikh Muhammad Muhammad Sayyid Hasanin Jibril ataupun lebih dikenali dengan nama Sheikh Jibril. Dilahirkan di daerah Qalyubiyah, Mesir. Berasal daripada "keluarga Al-Quran" kerana ayahnya serta adik-beradiknya kesemua mereka menghafaz Al-Quran. Keluarga mereka bukan sahaja terkenal dengan kebolehan menghafaz Al-Quran dengan baik bahkan mereka juga mempunyai suara bacaan Al-Quran yang sangat fasih dan merdu. Untuk mendengar bacaan Sheikh Jibril, silalah lawati laman web Jebril.com.

Tentang Blog Ini

Blog ini menyediakan koleksi doa-doa dan zikir-zikir pilihan yang boleh diamalkan seharian. Firman Allah Ta'ala: "Ingatlah kamu kepadaKu nescaya Aku ingat (pula) kepadamu, dan bersyukurlah kepadaKu, dan janganlah kamu mengingkari (nikmat) Ku". (Al-Baqarah, ayat 152). Semoga weblog ini dapat dimanfaatkan oleh pembaca dalam mengahayati amalan yang telah diamalkan oleh Rasulullah s.a.w.

Hubungi Penulis

Laman ini bebas dilayari oleh sesiapa sahaja. Jika anda mempunyai apa-apa soalan yang berkaitan, komen atau nasihat, anda boleh menghubungi saya melalui link 'email' di atas. Sekiranya anda mempunyai apa jua bacaan doa yang ingin dikongsi dilaman ini, saya mengalu-alukan cadangan daripada anda. Akhirnya saya berharap anda memperoleh manfaat daripada himpunan doa-doa ini dan dapat membantu saya menyebarkan laman web ini dengan mengunakan link yang boleh anda dapati di sini.

Selamat berdoa dan beramal..!


Zikir Munajat

Himpunan Doa

Powered By

Powered by Blogger Email us!

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.5 Malaysia License.